Hizmetler

Lazer Markalama

Lazer Markalama

Lazer markalama uygun görülen bir malzemenin lazer ışınıyla işaretlenmesi diğer bir adıyla markalanması işlemidir. Lazer markalama ile kaliteli ve hasta sonuçlar alınabilmektedir. İstenilen küçük yazı tipleri geometrik şekil grafikerin hazırladığı şeklin aynısı gibi markalanabilmektedir.

Lazer markalamanın avantajlı yanlarından biri hızlı olmasıdır. Çünkü lazer markalama işlemi piyasada bulunan en hızlı lazer işlemi uygulamalarından biridir. Bu işlemde üretim sırasında verimlilik ve maliyet avantajı sunmaktadır.

Lazer markalama kalıcı bir işlemdir. Herhangi bir darbeden dolayı aşınmaya, ısıya ve asitlere karşı dayanıklı bir yapıda üretilmektedir. Lazer parametresi ayarlarıyla bazı hassas malzemeler yüzeye zarar vermeden de kolaylıkla işaretlenebilmektedir.

Fiber Lazer Markalama Nedir?

Fiber lazer markalama işaretlenmesi uygun görülen malzemelerin üzerine sayı, yazı, grafik, çizim, barkod datamatrix, QR kod gibi değişik yapıların ışığın gücüyle iz bırakması işlemidir. Bu işlem, malzeme yüzeyi ile herhangi bir fiziksel temas olmadan, mevcut düzeye mürekkep asit gibi herhangi bir aşındırıcı temas ettirmeden sadece fiber lazer ışınının malzeme yüzeyine hasarsız, temiz ve okunabilir işaretler bırakmasıdır.
Günümüzde farklı fiber lazer markalama işlemleri bulunmaktadır. Bunlar;

 

  • Tavlamak (Annealing)

  • Renklendirme (Discoloration)

  • Köpükleme (Foaming)

  • Kazıma (Engraving)

  • Tavlama işlemi hakkında mutlaka bilinmesi gerekenler;

  • Karbon içeren metallerde uygulanmaktadır.

  • Daha yavaş ve uzun süren işlem sureleri vardır.

  • Oksidasyon prosesiyle geniş bir aralıkta renklendirmeler yapılmaktadır.

  • Promosyon, Medical, Otomotiv ve savunma uygulamalarında sıkça kullanılmaktadır.

 
2. Renklendirme

Renklendirme işlemi Plastik markalamada kullanılan bir yöntemdir. Lazer Işın enerjisinin plastik içerisindeki pigmentli yapıları hedefleyerek değiştirmesi ile oluşan bir fiber lazer markalama çeşididir. Lokal olarak yapılan ısı işlemi ile ürüne yok denebilecek ölçülerde renk kontrastı çıkarmasına sebep olur. Malzeme ve yüzey için oldukça hassas markalama yapmaya olanak sağlamaktadır.

3. Köpükleme

Köpükleme yöntemi ile yapılan markalama, malzemeyi belirli oranda eriterek bu yanma sırasında hapsettiği kabarcıklar sayesinde yazının oluşmasına yardımcı olmaktadır. Bu uygulama genelde plastiklerde kullanılırken nadir de olsa metal yüzeylerde de kullanılabilmektedir. Lazer kazıma işlemi sırasında marka yapılan alan elle hissedilebilir şekildedir. Bu markalama işlemi tüm plastik polimer yüzeylerde kullanılabilmektedir. Markalama rengi ürünün yapısına göre açık veya koyu olacak şekilde değişebilmektedir.

4. Kazıma

Fiber lazer markalama işleminde en çok kullanılan yöntemlerden biri kazıma yöntemidir. Her türlü metalin üzerine barkod basma. Yazı yazma, takip numarası yazdırma gibi işlemleri yüzeye uygun güç uygulayarak derin ve yüzeysel olmak üzere farklı şekillerde markalama işlemi yapılmaktadır. Örneğin, kalıp sektöründe yapılan markalama işlemleri için 200-250 micron derinlikler yeterli olmaktadır.
Lazer markalama makinesi günümüzde pek çok sektörün kullandığı bir işaretleme cihazı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu cihazın yoğun olarak kullanılması hızlı ve verimli iş olanağı sunmasından kaynaklıdır.

Resim
Arama Yap
Arama Yap
X